Sous Vide – En Revolutionerende Madlavningsmetode

Sous vide er en madlavningsmetode, der har taget verden med storm. Det er en teknik, hvor maden tilberedes i en lufttæt pose, der er nedsænket i vandbad ved en præcis temperatur i en længere periode. På denne måde bevares smag, saftighed og næringsstoffer i maden, og resultatet er en perfekt tilberedt ret hver gang. Sous vide betyder “under vakuum” på fransk, og teknikken blev oprindeligt udviklet til brug i industrien, men er nu også blevet populær i private hjem.

Hvordan fungerer sous vide?

Sous vide fungerer ved at placere maden i en pose, der er lufttæt forseglet, og derefter nedsænke posen i et vandbad, der er opvarmet til en præcis temperatur. Temperaturen varierer alt efter, hvilken type mad der tilberedes, men typisk ligger den mellem 50-70 grader Celsius. Maden tilberedes langsomt og jævnt, og på grund af den lave temperatur, bevares smagen og saftigheden i maden.

En sous vide-maskine kan styres via en app, hvor man kan indstille temperaturen og tiden, som maden skal tilberedes ved. Når maden er færdigtilberedt, tages posen op af vandbadet, og maden kan derefter tilberedes yderligere på panden eller grillen for at give den en sprød overflade.

Hvad kan tilberedes med sous vide?

Mulighederne er næsten uendelige, når det kommer til mad, der kan tilberedes med sous vide. Alt fra kød, fisk, grøntsager og endda desserter kan tilberedes med denne teknik. Sous vide er især velegnet til tilberedning af kød, da det giver en perfekt rosa farve og en utrolig saftighed.

Her er nogle eksempler på retter, der kan tilberedes med sous vide:

 • Oksemørbrad
 • Laks
 • Kyllingbryst
 • Asparges
 • Risotto
 • Creme brulee

En af fordelene ved sous vide er, at det er svært at overtilberede maden. Da temperaturen er så præcis, kan man tilberede maden i længere tid, end man normalt ville gøre, uden at det påvirker kvaliteten af retten.

Hvor kan man købe en sous vide-maskine?

Der er efterhånden mange forskellige producenter, der laver sous vide-maskiner, og priserne varierer derfor også meget. En god sous vide-maskine kan købes for omkring 1000-2000 kroner.

sous-vide.nu kan man finde et stort udvalg af sous vide-maskiner og tilbehør. Derudover kan man også finde opskrifter og tips til, hvordan man bedst muligt kan tilberede mad med sous vide.

Er sous vide sikkert?

Da maden tilberedes ved en lavere temperatur end normalt, kan der være en risiko for, at der stadig er nogle bakterier i maden, når den er færdigtilberedt. Derfor er det vigtigt at følge nogle grundlæggende retningslinjer, når man tilbereder mad med sous vide:

 • Brug kun friske råvarer
 • Forsegl maden helt tæt i posen
 • Opbevar maden ved en temperatur på under 5 grader Celsius indtil den skal tilberedes
 • Tilbered maden ved den anbefalede temperatur og i den anbefalede tid
 • Sænk temperaturen gradvist, når maden er færdigtilberedt, for at undgå at bakterier formerer sig

Hvis man følger disse retningslinjer, er sous vide en sikker madlavningsmetode, der kan give fantastiske resultater.

Opsummering

Sous vide er en revolutionerende madlavningsmetode, der giver fantastiske resultater hver gang. Ved at tilberede maden i en lufttæt pose, der er nedsænket i vandbad ved en præcis temperatur, bevares smag, saftighed og næringsstoffer i maden. Sous vide er velegnet til tilberedning af kød, fisk, grøntsager og endda desserter. Der er mange forskellige producenter, der laver sous vide-maskiner, og priserne varierer derfor også meget. Sous-vide.nu er en god kilde til at finde information om sous vide-maskiner og tilbehør, samt opskrifter og tips til, hvordan man bedst muligt kan tilberede mad med sous vide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *